Medeltidsmuseet, våren 1999

Besök på Stockholms medeltidsmuseum

.

Arbit följde upp sitt kundarrangemang på Birka förra året med ett vårbesök i Stockholms medeltidsmuseum. Vår kan kanske diskuteras, ute var det nollgradigt och regn.
Inne i museet förde engagerade guider oss tillbaka till förra milleniumskiftet och berättade om såväl utgrävningarna på Helgeansholmen som livet i Stockholm under medeltiden
Visa stor bild
Här står några förväntansfulla besökare och lyssnar till guidens information. Dessvärre är det förbjudet att fotografera med blixt inne i museet så därifrån har vi inga bilder.
Visa stor bild
På väg in i museet. Väl inne i museet fick vi en mycket bra bild av hur livet i Stockholm under medeltiden kunde ha gestaltat sig.
Det var säkert inte något lätt liv, men ändå inte så mörkt och trist som det ibland framställdes i våra skolböcker.
Visa stor bild
Efter rundvandringen under Helgeansholmen förflyttade vi oss 50 meter till Strömparterren där ett medeltida gästabud serverades.
Åke Magnusson från Sveriges Verkstadsindustrier samt Hans Mellberg och Leif Sandell från Arbit låter sig väl smaka av den gravade laxen.
I bakgrunden skymtar musikanten.

Beklagligtvis är samtliga bilder från middagen något suddiga. Det beror inte på det mjöd och vin som vi drack, utan på något tekniskt problem med kamerans autofocus.
Visa stor bild

Här ser vi Det var lite ovant att äta med bara kniv och sked, men efter lite träning gick det ganska bra. Med ansikten mot kameran sitter Henry Hall från Telia TeleCom, Lena Lindholm från Handelsbanken och Kent Sjöberg från Telia TeleCom.
Menyn bestod av:
  1. gravad och rökt lax med grovt rågbröd
  2. Uppsalagryta bestående av rimmat kött och rotfrukter
  3. stekta äpplen med vaniljsås

Visa stor bild

Med ryggen mot kameran sitter från vänster till höger, Gunnar Lövsund från Telia ProSoft, Karin Nylén från Sveriges Verkstadsindustrier och Bo Erixson från SCB. På andra sidan bordet sitter Stellan Kellner från Sveriges Verkstadsindustrier, Eric Nordgren och Sven-Ove Ljungblom från Telia ProSoft, Rolf Olsson från Tullverket och Ingemar Göthlin från Bonnier Media..
Visa stor bild
Hem